18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Szama dla sadoli

Go...........ay • 2012-07-03, 09:03
Na życzenie...

Przepis na pizze własnej roboty

Mąka 450 Puszysta, tortowa - 2 szklanki
1/3 drożdzy hirondalla
3/4 szklanki / kubka wody - ciepłej nie gorącej co by nie zabić drożdzy
1/2 koncetratu pomidorowego
pół kieliszka octu
cukier
sól
pieprz
Bazylia
oregano
czosnek
temp. pieczenia 250 st.

dodatki - kto co lubi - wędlina, ser, papryka, salami - wg. gustu

Ciasto:
Do kubka wrzucić drożdze, dodać łyżeczkę cukru wymieszać i odstawić na 20 minut. Po 20 minutach do miski wsypać mąkę przesianą przez sitko aby napowietrzyć, dodać drożdze wymieszać. dodawać mąki aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto odstawić na godzine do wyrośnięcia, przykryć miskę szmatką.

Sos
Koncetrat na patelnie dodać bazylie oregano czosnek i ocet, zagtować na patelni całość.

Na blaszce rozłozyć ciasto wysmarować olejem i wstawić na 4 min do piekarnika, żeby urosło wyjąć. Nałożyć składniki i wstawić na 12 min, po 5-6 min obrócić blaszkę o 180 stopni, co by wypiekła się równo pizza z każdej strony.

Efekty :





bezimienny90

2013-10-21, 22:34
Gordon, spróbuj zrobić kiedyś pizzę na bazie ciasta z wodą i mlekiem 50/50. Ciasto wg mnie wychodzi świetne i lepszego domowego nie jadłem ;)

Li...........ha

2013-10-27, 19:49
Pieczone jabłka:

Składniki:
4 jabłka jakie tam chcecie
miód (miałam lipowy)
rodzynki
orzechy ( dałam włoskie i brazylijskie)
kardamon, cynamon i inne korzenne przyprawy (skorzystałam z jakiejś przyprawy do piernika z anyżem i goździkami)
aromat rumowy

Jabłka umyć, przekroić na 1/3 wysokości, wydrążyć gniazdo nasienne, wysmarować niewielką ilością aromatu rumowego, miodem, posypać przyprawami, napełnić rodzynkami i posiekanymi orzechami. Dodać miodu, miodu i znowu miodu. Wstawić do piekarnika, piec w temp.180st.C jakieś 20-30minut. Najlepiej co jakiś czas spojrzeć na piekarnikowy kanał i pilnować, żeby jabłka nie pękły i nie wypłynie sok na zewnątrz.
Wyłożyć na talerze i wpierdzielać.


Moby_Dick

2013-10-28, 22:33
Przepis jakbym czytał erotyk :) "wydrążyć gniazdo nasienne, wysmarować, napełnić rodzynkami, Dodać miodu, miodu i znowu miodu, spojrzeć na kanał, pilnować, żeby nie pękły i nie wypłynie sok na zewnątrz" :wali: Nie dość, że zgłodniałem, to jeszcze mi stoi :)

Szczam_na_Zakrystii

2013-10-31, 18:44
No to teraz Krokiety z mięsem, pieczarkami i kapustą :D

Składniki:
Mięso wieprzowe (zmielone)
Kapusta po żydowsku
Pieczarki
Cebula
Mleko
Jajka
Bułka tarta
Wafle
Barszcz czerwony (jak zrobić na końcu)
Najsampierw gotujemy kapustę kiszoną wrzucamy 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pieprz sól, kminek i gotujemy. Standardzik.

Następnie:
Pieczarki bardzo drobno siekamy podobnie cebule i wpie**alamy razem na patelnie oczywiście na patelni wcześniej musi się znaleźć olej ;) . Przyprawiamy pieprzem (nie żałować) i solą. Obsmażamy i kiedy mamy już ładnie zarumienioną cebulkę wrzucamy tam nasze mięso i wszystko razem mieszamy i smażymy.

Wygląda to tak:
[img]


Wersja finalna wygląda tak:
Ma być sypkie i najważniejsze smaczne (nie kombinować nic z vegetami i innymi ch*jstwami pieprz i sól w zupełności wystarczają)


Następnie zajmujemy się wcześniej ugotowaną kapustą.
Bierzemy konkretnej wielkości cebulę (im więcej tym lepiej tylko z głową) albo kilka i kroimy w drobną kosteczkę.



Wkładamy na patelnie cebule, przyprawiamy (sól pieprz) i zalewamy olejem (dosyć sporo) i rumienimy.


Kiedy się nam zarumieni wrzucamy naszą kapustę i smażymy.
Ja preferuje na dużym ogniu ciągle mieszając wręcz ją delikatnie przypalając.



Efekt finalny:



Następnie można zrobić na dwa sposoby:
1) Zrobić krokiety z samym mięsem na przemian z krokietami z samą kapustą
2) tak jak ja to robię wymieszać mięsa z kapustą (tylko nie w stosunku 50/50 a powiedzmy 70 (mięso) 30 (kapusta).



No więc farsz mamy gotowy czas zająć sie waflami.
(Oczywiście jak ktoś woli może to zrobić w naleśnikach ale z waflami smakują nawet lepiej a po drugie oszczędzamy sobie czasu na robienie naleśników)

A więc do dzieła:

Bierzemy wafle i kroimy je na mniejsze kostki (1/4 wafla)
I namaczamy je mlekiem (jak ktoś ma pędzelek to lepiej ja używam waty)

No i czekamy aż zmięknie (tylko nie przesadzać bo potem tego nie zawiniecie a rozpadnie sięw rękach) w między czasie można nakładać farsz



No i zawijamy następnie panierujemy (jajko, bułka tarta jak schabowego)


No i na patelnie.
Upieczone wygląda tak:


Teraz Barszcz czerwony:
(Baza jak na rosół)
Boczek wędzony (jeden albo dwa plastry, może też być skóra która jest na dole)
Wołowinka pokrojona(nie dużo)
3-4 buraki
Marchewka
Seler
Pietruszka(korzeń)
Cebula przypalona na ogniu
czosnek
kwasek cytrynowy na koniec jeśli barszcz jest za słodki
Wszystko wiadomo do gara i gotujemy zero filozofii.

A tak wygląda kuchnia podczas produkcji ;)


No i mały bonus:



SMACZNEGO!

Bl3s

2013-10-31, 21:32
Akurat w gotowaniu barszczu jest pewna filozofia, bo barszcz, a właściwie jeszcze nie barszcz a wywar należy zagotować i zmniejszyć ogień, bo jak w trakcie gotowania temperatura będzie zbyt wysoka to całkowicie straci kolor. Oczywiście można sobie później pomóc jakimś kwasem( ocet, sok z cytryny itp) lub koncentratem buraczanym, ale lepiej od początku zrobić go dobrze :)

Go...........ay

2013-11-09, 15:35
Coś dla łakomczuchów :)

4 tortille
1,5 tabliczki czekolady
2 banany
miód

miska
ciepła woda i garnek

wykonanie

w garnku gotujemy wodę, na gotujący się garnek kładziemy miskę i rozpuszczamy czekoladę.
po rozpuszczeniu czekolady nakładamy ją na tortille i rozsmarowujemy, kładziemy polowe banana.
Zwijamy jak krokiety i polewamy miodem.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 180st przez 10 min - aż się ze złoci tortilla.


efekty :













efekt końcowy :


Fa...........um

2013-11-09, 15:39
Tortilla wygląda zajebiście. Muszę kiedyś zrobić na deser. Jeszcze tylko syrop klonowy zamiast miodu i mmm :D

Go...........ay

2013-11-09, 15:40
kurczak z naczynia żaroodpornego

1 kurczak cały
5 ząbków czosnku
przyprawy :
papryka słodka
bazylia
oregano
tymianek
pieprz, sól
olej
ziemniaki - około 0,5kg
sok z cytryny - nie dużo
piwo
ziemniaki

tym razem kurak duszono - pieczony, będzie to replika kuraka na butelce. Chociaż bardziej soczysty.

Kurczaka porządnie myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do jakiegoś naczynia oblewamy trochę olejem i obsypujemy przyprawami oraz nacieramy czosnkiem. W jego dupkę a raczej wnętrzności wkładamy cebule, czosnek i cytrynę. Tak przyprawionego kuraka wstawiamy do lodówki na 2 godziny.


ziemniaki obieramy i dodajemy do kuraka. Zalewany piwem tak żeby dno było przykryte i pieczemy zgodnie z regułą 1kg kuraka = 1 godzina pieczenia.

Surówki we własnym zakresie. Przydają się nożyce do cięcia żeby każdy dostał to co lubi :)





CDN

bezimienny90

2013-11-10, 12:05
kozacki kurak, dobrze że nie dałeś zdjęcia jak pakujesz w niego te przyprawy... :D

ramzei

2013-11-29, 12:29
Pozwolę sobie przedstawić jedyny w swoim rodzaju przepis na:
SADOLOMACCHIATO
przepis w poniższym filmiku

Salmonella

2013-12-01, 16:33
Risotto z kurczakiem i warzywami

Składniki:

jedna pierś z kurczaka
dwie papryki (jedna czerwona i jedna zielona)
ryż do risotto 200g
łyzka oliwy z oliwek
mała czerwona cebula
400 ml bulionu
śmietanka 30%
groszek konserwowy
przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz

Przygotowanie

Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zeszkli. Pod koniec podsmażania dodamy drobno posiekaną cebulę.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą (ostrożnie, bulion jest słony), pieprzem i ostrą papryką i wrzucamy do papryki. Podsmażamy.

Ryż wrzucamy do kurczaka z warzywami i smażymy chwilę aż się zeszkli. Napstępnie dodajemy partiami bulion, za każdym razem pilnując, żeby ryż wchłonął płyn w całości.

Gdy już dodamy cały bulion, smażymy jeszcze chwilę, dodając kilka łyżek śmietanki. Czekamy (cały czas mieszając) aż śmietanka się wchłonie. Na koniec dodajemy groszek, chwilę mieszamy i gotowe :)

Efekt:

~PowerBoBass

2013-12-30, 12:53
Wygląda jak moja kupa po grochówce :amused:

GKC

2014-01-15, 18:59
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym (porcja na 3-4 osoby)
Przepis znalazłem w internecie i zmieniłem w nim praktycznie wszystko.

Składniki:

500g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku (minimum)
1 cebula (średnia)
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka pieprzu
słodka papryka
bazylia
oregano
sól
3 woreczki brązowego ryżu

spoiler


Dokładnie wymieszać mięso, jedno jajko, jeden posiekany ząbek czosnku, pół łyżeczki soli i czubatą łyżkę pieprzu. Ulepić z nich kulki (wychodzi koło 12 sztuk).

spoiler


Posiekać cebulę i jeden ząbek czosnku, zeszklić na rozgrzanym oleju/oliwie. Polecam to ustrojstwo. Świetnie się tym sieka WSZYSTKO.

spoiler


Wstawić ryż.

Do cebuli dodać zmiksowane pomidory (można je zmiksować wcześniej wspomnianym ustrojstwem), łyżeczkę cukru, oraz paprykę, bazylię i oregano. Najwięcej papryki, najmniej oregano. (dla opornych: papryka > bazylia > oregano). Dusić przez ~15 minut, co jakiś czas mieszając.

spoiler


Wrzucić do sosu pulpety, przykryć i dusić przez ~15 minut. mniej więcej w połowie czasu obrócić je na drugą stronę.

spoiler


Ryż wyłożyć na talerze, dodać gotowe pulpeciki i polać sosem.

spoiler


Można posypać świeżą pietruszką. Ja jej akurat nie miałem.

Moby_Dick

2014-01-15, 19:03
Wizualny efekt końcowy jak haft wyrzygany dupą xD
Ciekawy jestem, jak wyglądał oryginalny przepis - skoro zmieniłeś wszystko w przepisie :P

GKC

2014-01-15, 19:05
Wygląda jak haft, bo byłem zbyt głodny, żeby to estetycznie ułożyć :D

A oryginalny przepis był nijaki i zawierał lokowanie produktu.
X