18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Szama dla sadoli

Go...........ay • 2012-07-03, 09:03
Na życzenie...

Przepis na pizze własnej roboty

Mąka 450 Puszysta, tortowa - 2 szklanki
1/3 drożdzy hirondalla
3/4 szklanki / kubka wody - ciepłej nie gorącej co by nie zabić drożdzy
1/2 koncetratu pomidorowego
pół kieliszka octu
cukier
sól
pieprz
Bazylia
oregano
czosnek
temp. pieczenia 250 st.

dodatki - kto co lubi - wędlina, ser, papryka, salami - wg. gustu

Ciasto:
Do kubka wrzucić drożdze, dodać łyżeczkę cukru wymieszać i odstawić na 20 minut. Po 20 minutach do miski wsypać mąkę przesianą przez sitko aby napowietrzyć, dodać drożdze wymieszać. dodawać mąki aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto odstawić na godzine do wyrośnięcia, przykryć miskę szmatką.

Sos
Koncetrat na patelnie dodać bazylie oregano czosnek i ocet, zagtować na patelni całość.

Na blaszce rozłozyć ciasto wysmarować olejem i wstawić na 4 min do piekarnika, żeby urosło wyjąć. Nałożyć składniki i wstawić na 12 min, po 5-6 min obrócić blaszkę o 180 stopni, co by wypiekła się równo pizza z każdej strony.

Efekty :





cl...........er

2014-02-22, 11:27
HYHY :ubawdolez:

To ciekawe, jak będzie wyglądać sztandarowy polski obiad (ziemniaczki, kapustka, schabowy) w jego wykonaniu? 8-)

~tip.top

2014-02-24, 09:32
Nie robię takich rzeczy :-/

Go...........ay

2014-03-22, 16:57
nie jest to mimo wszystko gówno z cebulommmmm

Chałka by Ruda Edyszyn

Chałka
Rozczyn:
- 20g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki mleka

Ciasto:
- 500g mąki pszennej (plus mąka do podsypania ciasta max 100g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 20g cukru
- 2 żółtka
- 220ml podgrzanego mleka
- 40g roztopionego i ostudzonego masła
- cukier wanilinowy
- skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny

-jajko do posmarowania ciasta
Kruszonka

- cukier
- masło
- mąka

Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Wszystkie składniki potrzebne do jego zrobienia mieszamy w szklance i zostawiamy na 15 minut.
Po tym czasie na blat wysypujemy mąkę, robimy kopczyk i w jego zagłębienie wsypujemy: rozczyn, sól, cukier, skórkę z cytryny, cukier wanilinowy, żółtka, roztopione masło. Zagniatamy luźna ciasto nożem i stopniowo dolewamy mleko. Zagniatamy masę na miękkie, sprężyste ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy je mąką-max 100g). Z ciasta robimy kulę i przekładamy do miski nasmarowanej masłem, przykrywamy folią i odkładamy ciasto do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części, następnie każdą z połówek na kolejne trzy. Formujemy z nich 3 długie walki, które zaplatamy w warkocze (najlepiej zacząć od środka-najpierw zaplatać w dół, potem w górę). Końce warkocza podwinąć pod spód. Chałki przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i odstawić znów pod przykryciem do wyrośnięcia (znów musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
KRUSZONKA
Kruszonkę robi się z cukru, masła i mąki. Nie podaje gramatury bo zależy od tego ile kruszonki chcemy uzyskać. Ważne są proporcje 1 porcja cukru, 1 porcja masła, 2 porcje mąki np. 20g masła, 20g cukru, 40g mąki. Składniki należy wymieszać rękami do momentu, aż uzyskamy konsystencje "niby" lepiącego się ciasta, które pod wpływem dotyku się rozpada.

Chałkę piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 25-30 min.( w zależności od piekarnika).
Smacznego
Ruda

Produkty na chałkę





Produkty na kruszonkę



przygotowania :









Efekt końcowy :


X