18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Jak się puszkuje piwo

happyface • 2015-05-29, 19:34
Teraz już wiecie ;-)







Osobiście i tak wolę butelkowe :piwo:

Torcida666

2015-05-30, 09:22
uho82 napisał/a:

wleję do kufla piwo z puszki i z butelki i daję głowę, że nie odróżnisz. chyba , że trafnie strzelisz

Jestes k***a amatorem co tu duzo mówić

wujekbaniu

2015-05-30, 09:23
Piwo w butelce jest poddane obróbce w innej temperaturze. Dodatkowo piwo w puszcze ma kontakt z amelinum. Glin co prawda ulega pasywacji, ale część i tak przechodzi w postaci jonów/kompleksów do roztworu (piwa).
To, że nie każdy odróżni piwo puszkowe od butelkowego po przelaniu go to kufra nie świadczy o braku różnicy. Po prostu nie każdy to wyczuje i tyle.
Jeśli wysokość temperatury nie ma wpływu na smak to co z karmelizacją cukrów? Pewne reakcje chemiczne/fizykochemiczne zachodzą od jakiejś tam temperatury (w stopniu zauważalnym, bo poniżej też ale wooolniej :p).

lllll

2015-05-30, 09:41
pie**olicie, piwo pite prosto z puszki może mieć inny smak z racji kontaktu ust z metalem. Po przelaniu do kufla nie ma różnicy. Oczywiście mowa o koncernowych siuśkach.

Grzyb18

2015-05-30, 09:41
Smak piwa zmienia się w kontakcie ust z aluminiową puszką i stąd ten metaliczny posmak.

wodzu666

2015-05-30, 10:02
zaciekawił mnie filmik który trwa 15 sekund a muszę 2 minuty czekać zanim się załaduje

teken

2015-05-30, 10:19
uho82 napisał/a:

wleję do kufla piwo z puszki i z butelki i daję głowę, że nie odróżnisz. chyba , że trafnie strzelisz

pie**olisz, posmak puszki zawsze wyczuję

Buenor

2015-05-30, 10:20
[quote=Grzyb18]Smak piwa zmienia się w kontakcie ust z aluminiową puszką i stąd ten metaliczny posmak. [/quote]

Masz rację, też o tym słyszałem i czytałem

eruaknem

2015-05-30, 10:38
uho82 napisał/a:

wleję do kufla piwo z puszki i z butelki i daję głowę, że nie odróżnisz. chyba , że trafnie strzelisz


Koledze chodziło może o sposób picia piwa - sam wolę z butelki niż z puszki ;) Nie mówię o smaku, a o praktyczności. Podobnie zresztą wszystkie pepsikole i inne sevensprajty.

R41NM4N

2015-05-30, 10:53
k***a, polskie piwo jakby nie bylo pakowane to rozwodnione szczyny, wszystko z kampanii smakuje tak samo ch*jowo a żywiec to dopiero jedzie po bandzie, a ci będą kminic czy z puszki gorsze. Dam wam dwa kawalki gowna jedno w cynfolii drugie w sloiku i robcie rozkmine co lepsze...

ho...........zo

2015-05-30, 10:56
Większość przyzwoitych browarów i tak robi piwa tylko w butelkach, więc nie ma problemu

Lordian91

2015-05-30, 11:33
To z czego się piję zmienia smak. Dlatego jedne wina pije się z szerokich kieliszków a inne z węższych. Chodzi o to gdzie trafia trunek i które kubki smakowe w jakiej kolejności stymuluje. Dodatkowo przy zmianie średnicy (szyjka butelki) też może dojść do jakiegoś sprężenia czy też wytworzenia większej ilości piany. Więc smak może się różnić. Może jest to lekka nadinterpretacja. ;-)

kordas

2015-05-30, 11:43
wujekbaniu napisał/a:

Piwo w butelce jest poddane obróbce w innej temperaturze. Dodatkowo piwo w puszcze ma kontakt z amelinum. Glin co prawda ulega pasywacji, ale część i tak przechodzi w postaci jonów/kompleksów do roztworu (piwa).
To, że nie każdy odróżni piwo puszkowe od butelkowego po przelaniu go to kufra nie świadczy o braku różnicy. Po prostu nie każdy to wyczuje i tyle.
Jeśli wysokość temperatury nie ma wpływu na smak to co z karmelizacją cukrów? Pewne reakcje chemiczne/fizykochemiczne zachodzą od jakiejś tam temperatury (w stopniu zauważalnym, bo poniżej też ale wooolniej :p).


1. Niezależnie od opakowania pasteryzować można w różny sposób (czas i temp.). Przy czym piwo w puszce osiągnie szybciej zakładaną temp. pasteryzacji niż w butelce.
Dodatkowo popularną metodą zastępującą pasteryzację jest mikrofiltracja.
2. Piwo nie ma bezpośredniego kontaktu z aluminium, chyba że akurat dana puszka byłaby wadliwa i posiadała uszkodzoną powłokę lakieru.
3. Smak/zapach "metalu" nie bierze się z przechodzenia glinu z puszki do piwa, a ze starych instalacji w browarze, gdzie została uszkodzona powłoka ochronna. Podobny aromat mogą dawać też niektóre chmiele.
4. Zobacz sobie w jakiej temperaturze pasteryzuje się piwo, a w jakiej zachodzi karmelizacja cukrów.

Plecionkarz

2015-05-30, 12:01
najlepsze jest z drewnianej beczułki z kranikiem

sirapacz

2015-05-30, 12:12
i poświęcone przez biskupa

~Sol

2015-05-30, 13:06
Gadacie głupoty... Najlepsze piwo, to zimne piwo!!! :) Czas kończyć robotę i otwierać browarka :D