"Zanęta – śladowe ilości pokarmu o dużej wartości aromatycznej podawane w łowisko przez wędkarzy, w celu przywabienia i utrzymania w nim ryb. Zanęta ma różny skład i konsystencję, w zależności od poławianego gatunku.
W hodowli ryb zanętą nazywa się pożywienie służące do utrzymania ich w łowisku. Ryby są zwabiane dzięki atraktantom zapachowym. Zanętę stosuje się przed połowem nawet na kilka dni (gdy chodzi o przyzwyczajenie ryb do nieznanej im zanęty) lub podczas połowu dla utrzymania zwabionych ryb w łowisku.
Zanęcanie przyczynia się do szybszej eutrofizacji wód, ale jego skalę trudno ocenić ze względu na zmienny i punktowy charakter.
Czasem łowię sandacze na krewetki albo mięso z raka a sumy na byle padlinę tak samo jak węgorze, zaś do nęcenia najlepszy kilkudniowy kot (przepis dziadka)
Możesz tez użyć wnętrzności po patroszeniu drobiu. Z resztą wnętrzności są tez doskonale do nęcenia lisów.
to był trupiak sumi.popularny w tych częściach wód. zwykle hibernuje latem a uaktywnia sie zimą.z tym że w brazylii nigdy nie ma zimy wiec sie nie uaktywnia