Aż się zarejestrowałem. Młodsi użytkownicy internetu, lub nieprzykuwający uwagi na to co jedzą niech wiedzą.
Sernik robi się z twarogu, jeżeli twaróg rozetrzesz na masło to będziesz miał kremowy i taki sernik dobry jest z polewami, biszkoptem i innymi delikatnymi dodatkami. Jak włożysz kęs do buzi poczujesz bardziej masę jednolitą - bez gródek, w przypadku słabo roztartego twarogu czujesz gródki.
Śmietana, śmietana kojarzy się z czymś delikatnym. Reszty chyba nie trzeba tłumaczyć, chociaż po założonym temacie jestem innego zdania.
Smacznego sernika na wigilię.
`Ciekawostka, w średniowieczu uważano, że sernikopodobny majstersztyk był rarytasem i stać na nie było niewiele osób w mieścinie.
`Mase przygotowano w piwnicach, masę mieszało się do momentu aż stężenia składników [białko, żółtko].
`Ciasto w średniowieczu miało zazwyczaj wymiary od 2 do 6 metrów, a waga takiego ciasta o. 40-60kg.
W staropolskim nie używano słowa "bardzo", a "barzo" wymawiane z wyraźnym rozróżnieniem sylab: bar-zo. Być może kobiety użyły jakieś dziwnej, przedpotopowej gwary.
Nienawidzę starych kurew, i tych w średnim wieku też, które stoją przede mną w kolejce i: Jeszcze to, a może mi pani da troszkę tego 5 deka tej szyneczki i 6 deka kiełbaski, a to jakie jest dobre, tak dobre bardzo, to jednak nie . Noż k***aaaaaaaa