18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Jak przyrządzić Fugu, żeby nikogo nie zabić

An...........kh • 2012-10-30, 19:50
Wystarczy zaopatrzyć się w nóż i można przyrządzić romantyczną kolację :amused:



Dla tych, co nie znaju:

"Fugu jest wysoce toksyczna, lecz mimo to – a może właśnie dlatego – w Japonii uchodzi za kulinarny rarytas. Jest również istotnym motywem w sztuce tego kraju. (...)
Trucizna zawarta w fugu powoduje paraliż mięśni przy zachowanej świadomości. Ofiara umiera przez uduszenie. Jak dotąd nie ma odtrutki – standardowe postępowanie medyczne przy zatruciu tetrodotoksyną obejmuje sztuczne podtrzymywanie oddechu i krążenia dopóki nie minie działanie trucizny."

Blablabla, na Sadolu mamy i tak speców od wszystkiego, więc Wikipedia może się schować.

Bonus, wyjątkowo dzisiaj gratis

St...........el

2012-10-30, 20:23
Po co prosto, skoro można skomplikowanie? :roll:

DinAlt

2012-10-30, 20:38
Chyba lubię patroszenie ryb, bo 6 minut oglądałem reklamę jakiegoś noża...

Pr...........83

2012-10-30, 21:19
W Biedronce mają chyba filety :D :D

Sarkos

2012-10-30, 21:55
Walić rybę, ja chcę taki nóż!

DFM

2012-10-30, 22:21
A ja jestem zdania że gostek musi mieć w ch*j skille skoro nak***ia tą rybę tak swobodnie, widać od razu że wie co gdzie jest i czego się trzeba pozbyć. Co nie zmienia faktu że wolę zapie**alać do Tesco po mintaja niż ryzykować z Fugu ;)

An...........kh

2012-10-30, 22:24
@up
Ogólnie, to nie każdy może sobie kroić Fugu. Z tego co wiem, trzeba chodzić do szkoły i zaliczyć specjalny egzamin, żeby dostać licencję na skrobanie.

artur140686

2012-10-30, 22:40
a co to takie niebieskie jest?

minetek

2012-10-30, 22:41
wole pstrąga - puszczasz flaka skrobanko i na patelenke z łebkiem :)

kamil-c

2012-10-30, 23:47
@Anaal Nathrakh dokładnie jak piszesz było do zeszłego roku. Aktualnie zmieniło się prawo i nie trzeba już mieć certyfikatu żeby przyrządzać Fugu.
A tak poza tym to ch*j wam w dupę idę spać

balbinka

2012-10-31, 01:47
Anaal Nathrakh napisał/a:


Dla tych, co nie znaju:



дла всех, которые не знают:

:jumpingtits:

czerwo64

2012-10-31, 01:52
a ja frugo przeczytalem i ocb?!

kucharek

2012-10-31, 01:58
ciekawe ile im to zajęło żeby to oponować :)

sz...........an

2012-10-31, 02:32
piękny nóż. A ryba jeszcze w skórze wygląda jak poduszka od żelki :D

"Od 1958 r. jedynie licencjonowani kucharze mogą przygotowywać i sprzedawać fugu. Osoba pragnąca uzyskać licencję musi terminować przez dwa lub trzy lata, zanim będzie mogła zdawać urzędowy egzamin. Test składa się z trzech części: identyfikacji ryby, pracy pisemnej oraz przygotowania i zjedzenia fugu. Egzamin pozytywnie przechodzi zaledwie 30% zdających. Nie znaczy to oczywiście, że pozostałe 70% ginie z powodu zatrucia. Zwykle popełniają oni drobne błędy w długiej i skomplikowanej procedurze przygotowania potrawy. Egzamin jest oceniany bardzo surowo, więc spożywanie plasterków ryby oferowanych w restauracjach i sklepach uważane jest za bezpieczne."

vilcz3k

2012-10-31, 05:41
Zamiast karpia na święta :D