18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Jak przyrządzić Fugu, żeby nikogo nie zabić

An...........kh • 2012-10-30, 19:50
Wystarczy zaopatrzyć się w nóż i można przyrządzić romantyczną kolację :amused:



Dla tych, co nie znaju:

"Fugu jest wysoce toksyczna, lecz mimo to – a może właśnie dlatego – w Japonii uchodzi za kulinarny rarytas. Jest również istotnym motywem w sztuce tego kraju. (...)
Trucizna zawarta w fugu powoduje paraliż mięśni przy zachowanej świadomości. Ofiara umiera przez uduszenie. Jak dotąd nie ma odtrutki – standardowe postępowanie medyczne przy zatruciu tetrodotoksyną obejmuje sztuczne podtrzymywanie oddechu i krążenia dopóki nie minie działanie trucizny."

Blablabla, na Sadolu mamy i tak speców od wszystkiego, więc Wikipedia może się schować.

Bonus, wyjątkowo dzisiaj gratis

Marbi

2012-10-31, 06:51
w wielu restauracjach jest tak, że kucharz który przyrządza tą potrawe musi ją najpierw skosztować przy kliencie :)

podgor5

2012-10-31, 08:07
nie sama ryba jest trująca ale jej wątroba. ona własnie uchodzi za wielki przysmak i rarytas. bez objawów zatrucia można jej zjeść ileś gram nie pamiętam ile, powyżej tej ilości już możesz zamawiać kwatere na cmentarzu

ciekawe jak smakuje , gdzie w warszawie można zjeść fugu? wie ktoś?

amalthea

2012-10-31, 08:43
Dodam jeszcze, że odmiana hodowlana tej ryby i nie jest trująca (trucizna jest skutkiem diety ryby na wolności). Trujące są wątroba i jajniki. Ryby dzikie i hodowlane są jakoś specjalnie oznaczane (dzikie chyba na czerwono a hodowlane na niebiesko).

misio1631

2012-10-31, 09:33
toż to zwykły kolcobrzuch z akwarium tylko większy .....i trujacy

TelewiZorro

2012-10-31, 18:59
czy rzeczywiiście smak jest na tyle zajebisty żeby tak ryzykować? Czy po prostu smakuje jak każda inna?

Salat007

2012-10-31, 19:29
To ja dodam jeszcze ciekawostkę był taki zwyczaj że jeśli kucharz przyrządzi fugu i klient skosztuje i coś złego zacznie się dziać jakieś oznaki tego że trucizna nie została całkowicie usunięta kucharz ma popełnić sepuku . :D dziękuje dowidzenia

gklkdp

2012-10-31, 22:30
Ciekawe jak toś musiał mieć nawalone żeby sprawdzić i wymyślić jak tą rybę przyrządzić, przecież normalnie złapana i rozkrojona zatruła każdego.

Baro

2012-11-01, 00:57
Zanęte kupujesz w chemicznym. ;)