18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Świąteczne wypieki

Flodzia • 2023-04-06, 08:33
Kolejne pieczenie murzynka


Zulu-Gula

2023-04-06, 08:47
Za wielkanocnego murzynka piwo się należy jak zającowi jaja. :piwo:

Matt

2023-04-06, 09:19
A gdzie opona?


Zulu-Gula

2023-04-06, 09:30
Matt napisał/a:

A gdzie opona?


Nie obrzydzaj mi świątecznych wypieków.
Na oponach to chyba na Podlasiu murzynka pieką ;-)

siewie

2023-04-06, 10:57
Skorka się spiekła za bardzo za duży żar

Mikefox

2023-04-06, 11:13
Pieczony murzynek bez oponki, to jak u nas bez polewy czekoladowej, taki niekompletny.

MalcolmX

2023-04-06, 11:27
Składniki:
½ szklanki mleka lub wody (125ml)
3 kopiate łyżki kakao
1,5 szklanki cukru (300g)
250g masła lub margaryny
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać , aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa). Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Zulu-Gula

2023-04-06, 11:41
MalcolmX napisał/a:

Składniki:
½ szklanki mleka lub wody (125ml)
3 kopiate łyżki kakao
1,5 szklanki cukru (300g)
250g masła lub margaryny
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia


O rozpałce nie zapomniałeś? ;-)

Antoni79

2023-04-06, 13:33
Dawno nie było no i wieje amatorszczyzną. Za słabo ogień rozpalili i będzie niedopieczony.

highlogic

2023-04-06, 13:38
ch*jowo ten węgiel się pali, że trzeba go kijem rozdrabniać

Grze

2023-04-06, 17:56
murzyn murzynowi nigerem

Adblood

2023-04-06, 18:24
Lepiej ciasta nie ruszać zanim nie upiecze się, bo jeszcze wyjdzie zakalec. Powinien uważać z tym szturchaniem kijem.

Kurde26

2023-04-06, 18:28
Napie**alanie chrustem ma na celu zapobiegnięciu powstania zakalca?

Policeman

2023-04-06, 18:49
Wiecie jak już wszyscy się pośmieją, to wyobraźcie sobie, że to samo robią z białymi w Afryce. Nagle znika cała rodzina farmerska, a rząd RPA czy Zimbabwe nie wie... może wyjechali, prawda? Palą ich, kobiety wcześniej gwałcą, zakopują pod ziemią i elo, panie zulugula, wolna działeczka stoi, do przejęcia? Tak więc to j***ne zezwierzęcenie tych śmieci wcale takie śmieszne nie jest, szczególnie, że oni codziennie płyną tysiącami do Europy, dokładnie ci sami ludzie, wcześniej rozj***li swój kraj, zeżarli wszystko co było, zniszczyli gospodarkę jak się dało, to w pontonik i do Europy.

piterpiotrek

2023-04-06, 22:58
Matt napisał/a:

A gdzie opona?