Tzw "Stuletnie jaja" to chiński przysmak używany jako dodatek do tradycyjnych potraw.
Jaja wymagają tygodni a czasem miesięcy przygotowań w specjalnej mieszance gliny popiołu, limonki, soli i ryżu.
Prawdopodobnie tradycja przygotowania "Century eggs" sięga 600 lat wstecz.
Ponoć gotowe jaja mają intensywny zapach amoniaku i siarki
A oto jak wyglądają.
Prawda li to. Czytałem kiedyś artykuł jakiegoś brytyjskiego podróżnika, który spisywał dziwne i niesmaczne potrawy z całego świata.
Było między innymi eskimoskie wino z mewy, wspomnianego wcześniej balut, szkockiego haggis. Z polskich specjałów autor opisał tradycyjną galaretę na wołowych nóżkach
Większość z opisywanych rzeczy jest całkiem zjadliwa i zapewne smaczna, jendak nie dla każdego.
Ja bym się pisał na test dziwnej kuchni
ko...........67
2009-12-22, 12:39
Bo każdy może zjeść zwykłe jajko...
si...........nt
2009-12-22, 12:44
zawsze mówiłam ze chinczycy sa nienormalni.ale moze to byc smaczne
Jest taki łysy koleś co jeździ po świecie i próbuje potrawy różnych kuchni, w chinach spróbował 2 miesięcznego TOFU z takim jajkiem była to jedna z 3 potraw która go pokonała