18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Sekretny przepis

~Sunday • 2022-07-29, 11:07

Gwarancja świeżości :-D

Justynka99

2022-07-29, 14:22
On tej ryby nie patroszył, tylko smaży z całym gównem i wnętrznościami? Nie wierzę, że patroszył na tyle szybko, że jeszcze na patelni impuls nerwowy zadziałał.

An4lTerror

2022-07-29, 14:33
Justynka99 napisał/a:

On tej ryby nie patroszył, tylko smaży z całym gównem i wnętrznościami? Nie wierzę, że patroszył na tyle szybko, że jeszcze na patelni impuls nerwowy zadziałał.



Justynka, piękności Ty nasze, ślepe... Widać jak byk, że ryba wypatroszona :glasku:

Vixez

2022-07-29, 15:11
Ryba potrafi jeszcze dlugo byc swiadoma po patroszeniu

pyotreck

2022-07-29, 15:34
Vixez napisał/a:

Ryba potrafi jeszcze dlugo byc swiadoma po patroszeniu



Ryba na patelni jest w pełni świadoma i zastanawia się nad swoim rybim losem. Zgadza się.

Bul_od_bytu

2022-07-29, 18:32
Justynka99 napisał/a:

On tej ryby nie patroszył, tylko smaży z całym gównem i wnętrznościami? Nie wierzę, że patroszył na tyle szybko, że jeszcze na patelni impuls nerwowy zadziałał.



Chyba nigdy świeżych ryb nie oprawiałaś. Jak robisz to szybko to posolona tusza rybna potrafi w misce podskoczyć chwilę po wypatroszeniu. Zakładam, że temperatura może zadziałać na mięśnie podobnie jak sól. Żółtki to najchętniej by wszystko na żywca wpie**alali.

Patryk91

2022-07-29, 18:55
Ja kiedyś karasie bez głowy bez wieczności w panierce mi z patelni wyskoczyły nerwy jeszcze gdzieś gdzieś były na tyle silne by taka wypatroszona rybą żuciło.

Lexter

2022-07-29, 20:09
Sadystyczne... nie włączajcie.

homorek

2022-07-29, 22:56
Bul_od_bytu napisał/a:

Chyba nigdy świeżych ryb nie oprawiałaś. Jak robisz to szybko to posolona tusza rybna potrafi w misce podskoczyć chwilę po wypatroszeniu. Zakładam, że temperatura może zadziałać na mięśnie podobnie jak sól. Żółtki to najchętniej by wszystko na żywca wpie**alali.



Np nietoperze :D

F4Z3R

2022-07-30, 21:32
Sk***ysyństwo tak rybkę na żywca

Anglerraw

2022-08-02, 17:58
Zasadniczo to najprowdopodobniej jest to po prostu reakcja odruchowa. W dużym skrócie - receptory w mięśniach zostały pobudzone poprzez wysoką temperaturę, sygnał trafił do rdzenia kręgowego, skąd poszła genetycznie zakodowana komenda "sp***ALAJ!". Widywałem takie reakcje u ryb wykrwawionych i zdekapitowanych, przy czym karpiowate z natury są bardzo odporne na funkcjonowanie w warunkach niedotlenienia (oraz na wiele innych czynników) - dlatego nawet po ustaniu krążenia krwi potrafią przez stosunkowo długi czas zachować pozostałe funkcje życiowe.