18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Polski naukowiec

to...........es • 2010-01-30, 21:21
Ta, adypinowy... :-D


Ra...........og

2010-01-30, 21:26
kwas butano-1,4-dikarboksylowy


Kwas adypinowy występuje w burakach oraz w soku trzciny cukrowej. Stosowany jest jako regulator kwasowości, związek zapachowy i czynnik żelujący (E 355) oraz jako dodatek do proszku do pieczenia, ponadto do produkcji nylonu, zmiękczaczy, środków owadobójczych, klejów. Dopuszczalne dzienne spożycie: maksymalnie 5 mg/kg masy ciała. Efekty uboczne: nieznane, jest rozkładany w organizmie i wydalany z moczem

kogoot500

2010-02-02, 19:46
L.U.C - 39/89
tam też jest to użyte, bodajże w "odmóżdżaniu adypinowym"