18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Pieczyste, mocno wysmażone...

Halman • 2020-05-11, 05:45

przy pomocy ruchomego rusztowania

Seavitia

2020-05-11, 23:20
zdun napisał/a:

Ciekawe czy daje jak z grilla czy jednak inaczej.



inaczej ;) I efekty zapachowe nie należą do tych, które sprawiałyby, ze się ślinka zbiera. Na grillu masz wykrwiawioną tkanke mięśniową, makmsylanie z elementami tłuszczu, czy skóry - to co pachnie to powolny proces denaturacji białka - tu dodatkowo jest jeszcze krew i wszelkie tkanki miękkie pod postacia wnętrzności - wraz z zawartością jelit, czy żołądka (+elementy nieorganiczne jak ubrania), do tego taki "typ smażenia" jest po prostu zbyt gwałtowny - zamiast smażenia, jest spalanie..

Przykładowo - przy operacji z uzyciem kautera (nóż elektryczny - metalowy element jest nagrzewany w taki sposób, że jest w stanie ciąć tkanki, albo prowadzić do koagulacji (takie "wypalanie rany" w wersji mikro)) - efekty zapachowe to po prostu swąd spalenizny.