topic

Hipsterska ruletka

Kt...........00 • 2016-05-17, 11:49
Hipsterska ruletka - sześć ciastek, w tym jedno jest z glutenem. :roll:

8765tj

2016-05-17, 11:54
raczej 6 murzynów, w tym 1 z hiv-em :-D

nerusss

2016-05-17, 12:51
@up raczej 6 murzynów, w tym 1 bez hiv.

kenzol

2016-05-17, 13:52
Ktoś mi powie o co chodzi z tym glutenem? Dlaczego oni tego nie jedzą? Gluten jest w ziarnie zbóż, zboża to rośliny, rośliny to pokarm wegetarian... Więc o co chodzi z tym glutenem?

TheByQ

2016-05-17, 14:06
@kenzol Ty serio myślisz że śmialibyśmy się z tych czubów gdybyśmy wiedzieli o ki ch*j im chodzi z tym glutenem?

premos13

2016-05-18, 05:07
@kenzol
Gluten to cukier, który zawierają niektóre zboża. Gluten w mące powoduje, że ciasto jest puszyste, jędrne, ciągliwe i plastyczne i ładnie np chlebek rośnie. Z drugiej strony gluten w dużych ilościach w jelitach powoduje ich zaśluzowienie i zalepianie co może spowodować "upośledzenie" kosmków jelitowych (odpowiadają za wchłanianie składników pokarmowych). Więc jak zatkasz jelita glutenem to większość składników nie przyswoisz a wysrasz. Na dłuższą metę można zaprosić raka lub inne choroby jak nieszczelność jelita lub zapalenia jelita (można poczytać co to za choroby na necie)
Ogólnie kiedyś nie było tyle glutenu w zbożach i nie było problemu, ale obecnie modyfikuje się genetycznie zboża aby miały go jak najwięcej aby można było uzyskać jak najlepsze wypieki najmniejszym nakładem pracy. Najważniejszym kryterium przy wyborze mąki do piekarni to zawartość glutenu- im więcej tym lepiej. Dlatego to nie jest nagła moda na narzekanie na gluten, teraz jest go po prostu stanowczo za dużo.
Jak ktoś jest choć trochę świadomy na temat żywności to po prostu zacznie się racjonalnie odżywiać. Nie mówię tu żeby nie jeść w ogóle zbóż, bo to mija się z celem, ale warto mieć na uwadze swoje zdrowie i nie objadać się glutenem, bo dzisiejsze zboża to nie takie zboża jak nasze babcie pamiętają...

mi...........80

2016-05-18, 08:47

eligurf

2016-05-18, 08:54
@Premos13
Generalnie tak, tyle, że nie cukier, a białko. Gluten zawsze był w ziarnach tyle że mniej. Co najmniej 10% białych ma problem z glutenem (więc i jakieś 10% sadoli). Jak komuś nie szkodzi to raczej nie zaszkodzi, ale teraz nie jest ważne co prawdziwe, ale to co modne, więc wielu musi żyć zdrowiej niż potrzebuje. Z drugiej strony ta moda pomaga tym faktycznie chorym i uczulonym, bo produkty stają się tańsze i powszechniejsze, więc z różnych głupich mód jest zupełnie praktyczna i potrzebna.

TheByQ napisał:
@kenzol Ty serio myślisz że śmialibyśmy się z tych czubów gdybyśmy wiedzieli o ki ch*j im chodzi z tym glutenem?

Typowo polskie podejście, ch*ja wiem, ale się wypowiem.

TheByQ

2016-05-18, 10:02
@eligurf A co ty chcesz ode mnie? Prawda to jest, a ty się do mnie przypie**alasz.

Rogovic

2016-05-18, 10:35
Można też być uczulonym na gluten. Ogólnie gluten nie jest zły, tak samo jak orzechy czy kakao. Niektórzy po prostu nie mogą jeść niektórych produktów.
A z tych co nie jedzą, bo taka moda to można się pośmiać :D

nerusss

2016-05-18, 10:46
Widziałem ten dowcip, ale nie chciałem dodawać, bo pomyślałem, że będzie suchar, a tu proszę...

mi...........80

2016-05-18, 11:32
nerusss napisał/a:

Widziałem ten dowcip, ale nie chciałem dodawać, bo pomyślałem, że będzie suchar, a tu proszę...



Tutaj nigdy k***a nie wiadomo... :-/

jakieś ch*jnie wychodzą a dobre suszone :-|

Ten akurat jest nie najgorszy

michkos

2016-05-18, 15:06
Jest jeszcze coś takiego jak celiakia, a osoby na nią chorujące nie są hipsterami a diete mają z przymusu. Po prostu nie przyswajają glutenu. Swoją drogą to przez takie osoby, niestety mają pod górkę, bo większość myśli że to zwykły wymysł ;)

lith

2016-05-18, 15:45
@michkos
Ale dzięki modzie mogą oni w sklepach dostać jakieś sensowne produkty. Muszą jednak uważać na 'nibybezglutenowe' produkty pod hipsterkę - szczególnie tyczy się to różnego rodzaju restauracji. Ziomek robiący modnego bezglutenowego wegeburgera w foodtraku kupi bezglutenową bułkę i myśli, że już spoko. Jednocześnie najebie tam keczupu z glutenem, dosypie pieprzem zanieczyszczonym glutenem, a wszystko przygotuje na desce gdzie przed chwilą kroił zwykłą bułkę. Rurkowce zjedzą i będą zadowolone, że wow wow jak zdrowo - a osoba z celiakią odchoruje nawet minimalną porcję glutenu.