18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Najostrzejsza papryka świata

mateusos • 2011-06-22, 20:21
Polecam obejrzeć do końca :evil:

Magik2501

2011-06-22, 20:48
k***a, co mu było na koniec?

~Velture

2011-06-22, 20:50
@up
fejk mu był na koniec.

Mgla

2011-06-22, 21:00
Na drugi dzień też go będzie palić.

House77

2011-06-22, 22:21
tak na drugi dzień to go inna część ciała palić będzie...

gray901

2011-06-22, 22:43
Kapsaicyna, czyli ten związek chemiczny odpowiedzialny za pieczenie, najlepiej rozpuszcza alkohol. Mówiąc krótko, łoić wódkę jak piecze.

damian12091988

2011-06-23, 00:05
@gray901
Kapsaicyna która jest rozpuszczalna w alkoholu jest uznawana za doping sportowy (znacznie pobudza układ nerwowy) fakt znajduje się też w papryczkach ale ta rozpuszcza się w tłuszczach najlepiej cholesterolu niekorzystnym HDL czyt. pochodzenia zwierzęcego np. tłuste mleko. :kawa:

Eth

2011-06-23, 00:27
Rosnie mi to na parapecie, za troche sie zobaczy czy faktycznie takie ostre ;)

ritu4l

2011-06-23, 01:20
Tak tylko szepnę dla debili - nie, od ostrej papryczki nie wyjebie wam piegów czy tam krost na ryju ;)

kritkers

2011-06-23, 01:27
HDL, to nie cholesterol tylko lipoproteina która transportuje cholesterol i potocznie jest nazywana "dobrym cholesterolem", ponieważ transportuje cholesterol z tkanek do wątroby w celu usunięcia z żółcią.

meszamorum

2011-06-23, 02:21
Tylko debil się na to nabierze. Chillihead wie, że kapsacyina nie może działać tak długo (po kwadransie najpóźniej zaczyna przechodzić, pod warunkiem, że papryczkę razem z nasionami będziesz żuł przez kilka minut), poza tym - cóż, jeżeli jesteś TAK mocno uczulony, to po max 30 minutach masz wstrząs anafilaktyczny będący jako taki śmiertelnym. Chyba że masz pod ręką strzykawkę z antidotum (serum? czy jak to się zwie), bądź możesz wykonać zastrzyk z adrenaliny.

P.S. Dla mnie zwykła papryczka hanabero starczy na max 3 kanapki
P.S. 2 - skala scolville, ta opisująca ostrość przypraw, sosów i papryczek http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale - tabasco zwykłe (te do wściekłych psów) ma 2 500 - 5 000, tabasco w wersji superostrej - 'habanero' - 7 000 - 8 000
P.S. 3 - prawdziwie ostra papryczka wbrew pozorom piecze trzy razy: raz jak ją jesz, drugi raz - jak ją wydalasz, trzeci - jak mając ją w rękach następnie podrapiesz się po jajcach

white_rabit

2011-06-23, 10:27
"Meksykanie powiadają, że ostra papryka to taka która piecze 2 razy. Raz jak się ją zje a drugi raz jak się siedzi na tronie." W. Cejrowski

marcinsud

2011-06-23, 10:48
@meszamorum Pociśnij sobie z tego ekstraktu
Mad Dog 44 Magnum Pepper Extract ostrość 4 mln