Dobrze że przeprowadza koleś doświadczenia ale popełnił kilka w ogóle karygodnych błędów podczas oceny i degustacji piwa. Jeżeli chce się bawić w "degustatora" to :
1. Po degustacji 1 piwa powinien spłukać obwicie usta wodą i odczekać 30 sekund do minuty aby dokonać kolejnej degustacji.
2. Te piwa powinny być odlane do szklanki 30 sec przed każdą oceną i degustacją osobno (po długim czasie w tego typu szklankach jest ucieczka gazu i podnosi się temperatura)
3. Każde piwo ma zalecaną temperaturę podawania i w takiej temperaturze powinno być podane
4. Przy ocenie zapachu należy kieliszek delikatnie okręcić aby wydobyć pełen aromat
5. Aby ocena smaku była rzetelna należy delikatnie przepłukać po napiciu się nim usta i wtenczas poddawać ocenie.
6. Barwę nie ocenia się w cieniu.
Pozdrawiam, amator piwny
I tak po 3 piwie, nie czuć różnicy w browarach. Od siebie polecam Komesa.