18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Szczecińska Starka powraca na półki sklepowe.

domianos9 • 2013-07-27, 22:25
Starka powraca. Szczecińska Fabryka Wódek zamierza zaprezentować trunek w nowej butelce na poznańskiej Polagrze.



Sylwester Kloskowski, dyrektor naczelny Szczecińskiej Fabryki Wódek Starka zapewnia, że trunek nie tylko nie zniknie z rynku, ale firma zamierza robić na niej dobry interes.

Milion litrów Starki

- To złoto w beczkach - powiedział pokazując leżakującą w dębowych beczkach żytnią surówkę. W sumie jest tego około 330 tys. litrów. Po rozcieńczeniu i rozlaniu w butelki mielibyśmy około miliona litrów Starki.

Dyrektor dodał, że w piwnicach są największe składy alkoholu w dębowych beczkach w Europie.

Zakład czekają jeszcze tyko odbiory różnych inspekcji, no i na koniec firma musi jeszcze dograć kwestie akcyzowe z urzędem celnym (skład podatkowy).

- Od kilku miesięcy przegotowywaliśmy zakład do produkcji, trzeba było wykonać wiele remontów - podkreśla Kloskowski. - Na wszystkich budynkach wymieniliśmy dachy, remontowaliśmy pomieszczenia, podłogi, wymienialiśmy instalacje. Trzeba było też zająć się systemem klimatyzacji. Część instalacji wymagała konserwacji, część urządzeń zakupiliśmy. W sumie zainwestowaliśmy około 4,5 mln zł. Dodam, że te prace wykonują szczecińskie firmy. Te pieniądze zostają tutaj.

Dyrektor dodaje, że obecnie zatrudnia 24 osoby, docelowo będzie tu pracować około 50 osób.



Nowość - Starka 6-letnia

Firma zamierza pokazać się na rynku we wrześniu.

- Chcemy zacząć od Polagry mocnym uderzeniem - mówi dyrektor. - Na otwarcie zakładu przygotujemy około 30 tysięcy butelek 18-letniej Starki.

Dyrektor zapewnia że trunek 30-, i 50-letni nie będzie w żaden sposób modyfikowany pod względem smaku ani mocy, będzie miał nadal 50 proc. Trunki 18-, 12- i 6-letnie będą miały zmodyfikowany smak i moc 40 proc. We wrześniu trunek pojawi się w nowym opakowaniu. Nie będzie już kryształowych butelek. Nowością też będzie wspomniana Starka 6-letnia.

- Jest to trunek szlachetny, tzw. klasy premium - wyjaśnia dyrektor. - Zależy nam na tym, by nie był jednak dla wybranych, ze wglądu np. na cenę. Dlatego wprowadzić chcemy 6-letni produkt. Cena w butelce o pojemności 0,7 l będzie w granicach 50 zł.


Skąd nazwa?

Dyrektor twierdzi, że nazwa nawiązuje do procesu postarzania trunku, który nabiera mocy i smaku w efekcie leżakowania w dębowych beczkach po winach gronowych

odpowiednich gatunków. Niektórzy szukają powiązań z litewskim słowem starkus (bocian). Logiczne wydaje się też skojarzenie z niemieckim słowem stark - silny, mocny. Trunek jest rzeczywiście mocny, 50-procentowy.

Po dawnym Polmosie

Gdyńskie Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe Agora kupiło szczeciński Polmos w upadłości od syndyka za 29,05 mln zł. Transakcję sfinalizowano pod koniec ubiegłego roku. Właścicielka gdyńskiej Agory zmieniła nazwę spółki na Szczecińską Fabrykę Wódek Starka, przeniosła też jej siedzibę do stolicy Pomorza Zachodniego. Majątek kupionego przedsiębiorstwa stanowią piwnice i zmagazynowane tam trunki, także będące w toku produkcji, znaki towarowe, wzory przemysłowe, receptury. Także nieruchomości przy ul. Jagiellońskiej, Ściegiennego i Kolumba w Szczecinie oraz działka przy ul. Żeromskiego w Świnoujściu.

Źródło: http://www.mmszczecin.pl/454926/2013/7/26/powrot-starki-zlota-szczecina-film-zdjecia?category=biznes

ProVVe

2013-07-27, 23:22
Leci piwo, a ja czekam do września :wodka:

de...........nt

2013-07-28, 00:34
Dobra wiadomość.
Starka, przy relatywnie umiarkowanej cenie (oczywiście zależnej od lat leżakowania), była jedną z najlepszych polskich wódek. Do tego jedną z nielicznych, których nie zaczęto podrabiać.

To jak dobra whisky "single malt" wśród całego zalewu popularnych "blendów", jeśli ktoś wie o co chodzi :)

Albo jak piwa np. z browaru Pinta, w porównaniu do żywców, tyskich, heinekenów, i innych takich produktów piwopodobnych :piwo:

karygwronkkinog

2013-07-28, 08:17
Pan dr Sylwester Kloskowski na prezydenta!!!

borewiczbori

2013-07-28, 10:19
Coś mi tu śmierdzi. Zakład produkuje od kilku miesięcy i na otwarcie mają zaprezentować 18-letnią starkę. Jak??

stonefenix

2013-07-28, 10:21
Ja pracowałem kiedyś człowiekiem który był degustatorem starki ale nie w sensie pracy tylko hobby.
Tyle co wiem to produkcja starki jest tak zaawansowanym kunsztem że podczas degustacji można wyczuć róznice smaku między tą leżakującą na dolnej półce a tą na górnej (3 m róznicy) Pozdrawiam.

Ciesin

2013-07-28, 10:25
borewiczbori napisał/a:

Coś mi tu śmierdzi. Zakład produkuje od kilku miesięcy i na otwarcie mają zaprezentować 18-letnią starkę. Jak??



Kod:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polmos_Szczecin


Cytat:

Szczecińskie "narodziny" starki miały miejsce w 1947 roku, a pierwsze starki ujrzały światło dzienne w roku 1955


Warto czasem pomyśleć trochę samodzielnie...
A i czytanie ze zrozumieniem to fajna sprawa, bo w artykule są informacje.

tigerqaz

2013-07-28, 10:59
Ciekawe za ile będzie dobierana w proporcjach z wodą ?

DeathInJune

2013-07-28, 11:20
W tekście jest mały błąd, bo alkohol podczas leżakowania w beczce wcale nie nabiera mocy. Alkohol powoli paruje i procentów ubywa. Dlatego rzadko sprzedaje się alkohole starzone z jednej beczki (single cask), stawiając na mieszanie destylatów o różnej mocy z wielu beczek, by uzyskać pożądaną moc.

kierownikmasarni

2013-07-28, 11:35
Ha ha ha - spojrzałem na zdjęcie i dziwnym trafem przeczytalem "SRAKA" - pomyślałem że w tym Szczecinie to już poj***ło ich do końca.

Betelgeuse

2013-07-28, 11:39
@DeathInJune Odparuowuje objętość, a nie moc - po takim długim leżakowaniu produktu zostaje po prostu mniej i dlatego mamy takie ceny (z tego samego surowca, otrzymujemy mniej produktu)

Ju...........ez

2013-07-28, 14:34
Szkoda, że spod szyldu lewackiej Agory.

-vokial-

2013-07-28, 16:09
A na zagryche paprykorz