Jak trzeba być zj***nym, żeby na sadolu wystawić piwo pedrylowi z wąsikiem który jeżdżąc po metropolii kameruje ramię na którym siedzi kot. Jedno i to samo, pedalskie nasienie, przez 4 minuty.
Nie rozumiem...
Budyń, to nie tylko przepyszny deser, ale także składnik wielu przepisów na słodkości: placków z owocami i budyniem, a także ciast z kremem budyniowym. Nie można wyobrazić sobie tortu, ptysiów, napoleonek czy karpatki bez masy budyniowej.
Krem budyniowy do tortów:
2 budynie
niecałe
½ szkl. cukru pudru, jeśli budyń jest bez cukru
2 łyżki mąki pszennej
¾ l mleka (mniej niż jest to w przepisie)
1-2 kostki masła
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając mąkę pszenną, studzimy. Masło z cukrem pudrem ucieramy na pulchną masę, stopniowo dodajemy zimny budyń. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać do niej 1 łyżkę mleka.
Inne kremy do tortów:
krówkowy – 1 opakowanie masy kajmakowej
malinowy – ½ szkl. zmiksowanym malin
ananasowy – mleko na budyń miesza się z sokiem ananasowym pół na pół i dodaje do masy kawałki ananasów
czekoladowy – tabliczka roztopionej czekolady
Dodatki zawsze dodajemy na końcu. Takim kremem możemy także przekładać babeczki.
Krem budyniowy do ptysi:
1 l mleka
½ szkl. cukru kryształu
cukier waniliowy
½ kostki masła
2 budynie waniliowe
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Odlać szklankę mleka, resztę zagotować dodając pół kostki masła, cukier kryształ i waniliowy. W pozostałym mleku rozrobić budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Masę wlać na wrzące mleko, mieszać do zgęstnienia i ostudzić. Tak przygotowanym kremem przekładamy gotowe ptysie.
Krem do karpatki:
1,5 l mleka
17-20 dag mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
8 żółtek
10-15 dag cukru
¾ szkl. śmietanki kremówki
2 opakowania usztywniacza do śmietany
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i szklankę mleka, dobrze mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i ciągle mieszając, podgrzewamy przez 1 min. Zestawiamy z ognia i całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy z usztywniaczem i mieszamy z zimną masą budyniową. Gotową masą przekładamy placki.
Masa do napoleonki:
1 l mleka
¾ szkl. cukru
200 g masła
4 żółtka
2 cukry waniliowe
1 szkl. maki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 szkl. mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki, cukier i żółtka, dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy.