18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Jak zrobić wiejską Kiełbasę?

PepsiQ • 2013-01-25, 15:57
Specjalny przepis wujka Józka


T34v2

2013-01-25, 20:05
Po 1.5 godziny to kiełbasa jest lekko okopcona a nie uwędzona :) I do żarcia 'na surowo' sie nie nadaję.

Wędzi się taką 3-4godziny, wtedy nabiera odpowiedniego koloru, smaku i żreć można :)

blackbird969

2013-01-25, 20:07
ehhh dzieciństwo, babcia z dziadkiem jak robili domową kaszankę (kiszkę), już z miski podbierałem taką przygotowaną, palce lizać i nie trzeba na wsi mieszkać bo dziadki pod samą Wawą mieszkają od 46 lat ale na wsi urodzeni

Qyyn.Nikol

2013-01-25, 20:09
@mieszalniapasz
mięso z szczura domowego jest bardzo dobre i jakościowo i smakowo. Szczurów wędrownych się nie je, ponieważ mięso może być trujące - zgodnie z zasadą jesteś tym co jesz.

pauauek

2013-01-25, 20:16
Jak dla mnie za mało uwędzona, wnioskuje po barwie :D

EDIT: Widzę, że Pan T34v2 mnie uprzedził :)

androgenius

2013-01-25, 20:29
Qyyn.Nikol napisał/a:

@mieszalniapasz
mięso z szczura domowego jest bardzo dobre i jakościowo i smakowo. Szczurów wędrownych się nie je, ponieważ mięso może być trujące - zgodnie z zasadą jesteś tym co jesz.



Nie wiem jak ze szczurem ale jadłem świnkę morską i szynszyle, też niewielkie gryzonie więc mięsko nie powinno wiele odbiegać od szczurzyny. Smaczne, słodkawe, kruche mięsko, polecam.

bosiakpr

2013-01-26, 02:02
@pauauek i T34v2 "znawcy tematu"... Kolor kiełbasy nie zależy jedynie od tego jak długo się ją wędzi ale też od tego, jakiego drewna używa się do wędzenia ;]

Carol

2013-01-26, 03:25
Ludzie co sanepid ma się zgłaszać skoro na własny użytek robią. Teraz to nawet bimbru sobie można upedzić legalnie.

aod244

2013-01-26, 03:45
Znajomy wujka też robi własną kiełbasę na wsi, to kaskę zbija niezłą za nią, a wcale dużo nie kasuje. :D

wympal

2013-01-26, 05:07
dobry patent z napędem maszynki do mielenia

świętej pamięci dziadek robił kiełbasę z nutrii, j***ne jeszcze wierzgały jak obierał je ze skóry,
wpie**alałem jak dziki

mięso, sól, pieprz ,majeranek, czosnek, flak

a nie tablica Mendelejewa i ze trzy zakłady chemiczne.

tomek2302

2013-01-26, 10:49
wujek juz nie raz obciagal jak widac

sitek545

2013-01-26, 13:51
Ale mnie wk***ia jego głos...Może i zna się na gotowaniu ale słuchać go nie mogę...

LaChupacabra

2013-01-26, 14:51
Higieniczne warunki produkcji zgodnie z dyrektywami unii - SPEŁNIONE. Aż zgłodniałem, idę rozmrozić kiełbasę :)

Bender1988

2013-01-26, 19:42
Lubię jego filmiki, ponieważ są przydatne (polecam sos do Big Maca). Nie chce być sku*** ale on ma damski żakiet.


P.S. Rozumiem, że mógł od "cioci" pożyczyć, skoro na wsi. Normalka.



P.S.2 Jak mój wujek wędzi, to wędzi dłużej.

kuba9458

2013-01-26, 22:06
Czesto jezdze z ojcem kiełbase robic na wies, i jeszcze nigdy sie nie spotkalem zeby grzesiu(masarz lubi wypic) dodawał wody do mięsa czy po wędzenie(ok 3h) ją parzyl w wodzie. Wg mnie kiełbasa wtedy traci smak(slyszalem zechcac zwiekszyc wage wklada sie kielbase po wedzeni do wody) Podejrzewam ze te azbiegi sa robione po to by zwiekszyc objeta-osc kielbasy bo swinia nie za duza byla, z reguly jak dla siebie sie robi mieso praktynie nie ma kontaktu z wodą.

pauauek

2013-01-26, 23:17
bosiakpr napisał/a:

@pauauek i T34v2 "znawcy tematu"... Kolor kiełbasy nie zależy jedynie od tego jak długo się ją wędzi ale też od tego, jakiego drewna używa się do wędzenia ;]



Tak tak wiadomo, ale tak czy siak 1,5h wędzenia to bardzo krótko, mam dziadka co miał regionalną fabrykę wędlin. Robił wyroby własne i mu często w tym pomagałem(pracowałem w jego zakładzie) i nie gadaj mi, że te kiełbasy z filmu są dobrze uwędzone :)