A ja czekam z niecierpliwoscia na filmik w ktorym ktos zje taka papryczke i sie przekreci:D bo mu kichy nie wytrzymaja lub wrzody popekaja o ktorych nie wie..
kapsaicyna jest rozpuszczalna zarówno w alkoholach jak i tłuszczach, poza tym nie uszkadza ona komórek, lecz powoduje pobudzenie układu nerwowego takie samo, jak np. oparzenie, dlatego człowiek czuje ból, ale fizycznie nic się nie dzieje.
Ludzie poczytajcie troche w internecie zamiast pisać tu pierdoły. 1,5 miliona to ilosc kropel wody... ? Co za farmoazon. A co do tego, że ciągle się pojawiają nowe filmiki no nową NAJostrzejszą papryczką to normalne bo naukowcy ciągle pracują w laboratoriach i co jakies pół roku powstaje nowy gatunek o 200-300 tysiecy stopni ostrzejszy.
Skala Scovillea pokazuje stężenie roztworu kapsaicyny w wodzie, nigdzie tu nie ma mowu o kroplach.
Związek który odpowiada za ostrość w papryczkach nazywa się kaspaicyna. Kaspaicyna osiada na kubeczkach smakowych, nie rozpuszcza się w wodzie więc próba picia wody jest daremna.
Rozpuszcza się jedynie w tłuszczach, więc jedyne wyjście to płukanie jamy ustnej napojem z dużą ilością tłuszczy. Egzamin powinno zdać mocno tłuste mleko 3,2 %
Spróbowałbym, ciekawe czy da się wyczuć smak papryki zanim urwie przełyk i wysadzi kible. Ekstrakt z chilli o tej mocy jest obrzydliwy (mam i nie polecam).