18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Muneo-Sukhoe

grudzin7 • 2017-01-03, 14:52
Zapraszam na Muneo-sukhoe z cyklu "Sadol uczy, Sadol bawi", bo zakładam, że niewiele z was wie jak przyrządzić ośmiornicę ;-)

Jeśli boicie się, że dostaniecie raka od jej akcentu, to spokojnie można wyciszyć.

Polecam szczególnie:
-0:26 całą ośmiorniczka
-1:20 usuwanie wnętrzności
-2:48 ciekawy sposób oczyszczania przy pomocy soli
-4:17 gotowanie
-7:38 krojenie



I dla ciekawskich, którzy na pewno zaraz zapytają "A jak to smakuje?" już śpieszę z odpowiedzią. Otóż ch*j wie :roll:

jimiq

2017-01-05, 10:13
komentarz autora rozwala.

Sabajone

2017-01-05, 11:48
Przecież k***a ośmiornica nie ma smaku. Nie wiem na ch*j to ktoś chce jeść (do tego te ceny) bo jak dla mnie to po prostu nie ma smaku.

eligurf

2017-01-05, 12:02
Ośmiornica dupy nie urywa, ale dobrze zrobione da się zjeść, przy czym łatwo sp***olić, że o gumowatych kalmarach nie wspomnę.

Tak dla zainteresowanych (dla kalmarów/kałamarnic i ośmiornic):
- usuwać błonkę z ciała i ramion (puszcza barwnik i potem wygląda to jak gówno);
- przed smażeniem/grilowaniem zahartować w wrzątku (zamyka pory i ogranicza wyciekanie soku ze środka);
- nie kroić na mniejsze kawałki jeśli technicznie nie trzeba (np. wielkość naczynia), dopiero po przygotowaniu - krążki z kalmara można od razu wyrzucić;
- bardzo krótko gotować, smażyć (kilka minut), zapiekać (maksymalnie kilkanaście minut), bo sok wychodzi ze środka i staje się to gumowato-ch*jowe.
Dodatki bez znaczenia jak kto lubi. Jak ktoś schabowego to majeranek, sól, pieprz, jajko + panierka i powinno smakować.

Clarx

2017-01-05, 13:09
przy usuwaniu wnętrzności poczułem smród przez monitor

1.Michal

2017-01-05, 13:33
Robiłem ostatnio ośmiornicę. Najlepiej wrzucić ją do garnka bez wody. Po chwili uwolni tyle swoich soków, że zacznie w nich pływać. Korzystałem z przepisu Makłowicza i jakoś mi to wyszło.

_WHATEVER_

2017-01-05, 13:36
Niech se te obślizgłe gówno w p*zdę wsadzi. Gdzie jest k***a schabowy z kością ja się pytam!!!
k***a, polska kuchnia ma tyle frykasów, na ch*j mnie żreć takie tam żelki pffff :krejzi:

thewhitestar

2017-01-05, 13:36
Jej twarz jest za żółta nawet jak na żółtka...

ja...........03

2017-01-05, 13:43
aby miała oryginalny smak musi być co najmniej w 4 innych p*zdach

maciek24043

2017-01-05, 13:56
Ja pie**ole jak to paskudnie wygląda

bollol_stern

2017-01-05, 14:18
Podobno w Grecji wpie**alają do pralki na wirowanie, żeby zmiękła. Tradycyjnie tłukli patykiem na skale.

eligurf

2017-01-05, 15:16
bollol_stern napisał/a:

Podobno w Grecji wpie**alają do pralki na wirowanie, żeby zmiękła. Tradycyjnie tłukli patykiem na skale.



Ano właśnie zapomniałem - koniecznie roztłuc mięsko lub lepiej (wygodniej) zamrozić, bo efekt ten sam.

bollol_stern

2017-01-05, 17:48
To całe żarcie jest dobre ale jest jeden kluczowy warunek, musi być świeże. A najlepiej żywe w momencie trafiania do gara, wtedy ma aromat, takie pomrożone to już nie to. Z polskich bajerów to raki, najlepiej.

Gizmolka

2017-01-06, 00:16
Agressive masagge jest najlepszy