10. Bawełna (najczęściej w postaci oleju z nasion bawełny)[/size][/b]
5. Aspartam (tak, aspartam jest genetycznie modyfikowany! Ujawniono to już w latach 90-tych)
Jest to sztuczny związek chemiczny, nie występujący swobodnie w przyrodzie, więc nie ma mowy o modyfikacjach genetycznych (zważywszy że jest to substancja nieorganicznego pochodzenia), jednakże: wynaleziony w 1965 r. przez Jamesa M. Schlattera pracującego dla firmy farmaceutycznej. Składa się z trzech, cholernie szkodliwych substancji: metanolu (który powoduje ślepotę), kwasu asparaginowego (silny kancerogen, wywołuje raka mózgu) fenyloalaniny (wywołuje zaburzenia emocjonalne). Te substancje luzem są niebezpieczne i wymagają specjalnych obostrzeń co do ich stosowania, natomiast razem - produkt idealny, uważany przez sprzedawców za nieszkodliwy i ochoczo wszędzie stosowany.
Atrakcyjność aspartamu jako słodzika wynika z faktu, że jest on ok. 180 razy bardziej słodki od cukru i przy tym jego kaloryczność, przy stężeniach dających wrażenie słodyczy jest niemal zerowa. Smak aspartamu nie jest identyczny ze smakiem zwykłego cukru. Słodycz aspartamu jest odczuwana wolniej od słodyczy cukru, dłużej jednak jest zachowywana w ustach. Dobre efekty daje kombinacja aspartamu z innym słodzikiem acesulfamem, która przy odpowiednich proporcjach jest nieodróżnialna dla większości ludzi od smaku cukru.