18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Hot Pepper Contest 2009

Im...........ed • 2010-02-23, 20:35
Do zjedzenia kilka papryk. W tym Naga Jolokia (nie naga Jola :P ). Jedyne ~1 000 000 jednostek w skali scoville'a. BTW Tabasco ma 2000 (słownie- dwa tysiące) jednostek :roll:


vass

2010-02-24, 13:48
Twardziele :) zjeść takie ostre to pół biedy, ale potem się wysrać to jest wyczyn ;)

czaro9

2010-02-24, 15:13
skąd Ty wziąłeś, że tobasco ma 2000 skoro jak byk napisane, że ma 30000-50000. Jeszcze żebyś musiał to gdzieś znaleźć to rozumiem, że może to sprawić nie lada problem, ale masz to w filmiku, który sam wrzuciłeś.
Czepiam się.

grotik

2010-02-24, 15:53
nie powinno się popijać wodą bo to dodatkowo rozprowadza po całej jamie ustnej i gardle poczucie ostrości. Najlepszy jest jogurt albo mleko, kakao. Chyba że chcieli jeszcze bardziej sobie dokopać ^^

luki24

2010-02-24, 16:14
nie lubie ostrego żarcia, nie ma piwa.

AdiX

2010-02-24, 18:35
NAjlepiej się zapija ostre smaki alkocholem- im mocniejszy tym lepiej zabija smak. Udowodnione w "clever- widzisz i wiesz"

Iksu

2010-02-24, 18:37
Ale sraczkę po takim posiłku to można mieć ognistą :D

Furronica

2010-03-02, 18:05
Goście muszą mieć po prostu upośledzony w pewnym stopniu zmysłu smaku - znam osobiście gościa, który na skutek urazu głowy stracił całkowicie nie tylko smak, ale i zmysł powonienia - potrafi teraz przepłukać sobie gardło sosem tabasco, żreć sól garściami czy wpieprzyć słoik chrzanu. Co ciekawe, w dalszym ciągu gotuje obiady dla rodziny, ale wszystkie proporcje dobiera z pamięci.

speedfreak

2010-03-04, 02:42
Tabasco, to się pije. Dzieciaczki.

A autor, ch*ja się zna - był taki ekstrakt 16.000.000 j w skali scoville'a. Jeżeli by się go otworzyło, i jakiś astmatyk zacząłby wąchać ten sos - zgon na miejscu 99,9%.

I BTW Furronica:

Jeżeli wpie**alasz na okręte ostre sosy (mówimy tu o death sauce, albo after death od Blair'a) po pewnym czasie nie czujesz ostrości.

Lashlo

2010-05-12, 02:09
speedfreak napisał/a:

Tabasco, to się pije. Dzieciaczki.
A autor, ch*ja się zna - był taki ekstrakt 16.000.000 j w skali scoville'a. Jeżeli by się go otworzyło, i jakiś astmatyk zacząłby wąchać ten sos - zgon na miejscu 99,9%.


Mówisz o czystej kapsaicynie, czyli związku, który odpowiada za 'ostrość' papryki.

czaro9 napisał/a:

skąd Ty wziąłeś, że tobasco ma 2000 skoro jak byk napisane, że ma 30000-50000.


Sos tabasco - Klik
Papryka tabasco - Klik
Jest różnica?