18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Skurcz mięsa

skfarovski • 2019-01-31, 21:15
Nie jestem pewien, ale wygląda na to co podaje ciocia W:
Cytat:

Elektrostymulacja – elektrostymulujący przepływ prądu elektrycznego o charakterystyce zbliżonej do impulsów nerwowych przez tuszę lub półtuszę[1].

Elektrostymulacja tusz powoduje skurcz mięśni, przyspieszając ponad stokrotnie glikolizę (proces poubojowy), w efekcie czego szybko obniża się pH mięsa i nie występuje skurcz chłodniczy. Proces korzystnie wpływa m.in. na kruchość mięsa. Następuje w tym zakresie polepszenie wyniku o około 30-100%. Elektrostymulację najczęściej przeprowadza się najpóźniej do jednej godziny od momentu ogłuszenia danego zwierzęcia. Tusze należy jednak szybko wychłodzić, ponieważ w przeciwnym wypadku kruchość mięsa może się nawet pogorszyć[1].






Niech jeden z ekspertów się wypowie :-D

lm65

2019-01-31, 21:59
Tam są robaki :) jestem ekspertem o

barni123pl

2019-01-31, 22:16
to ta wolowina z tej afery tvn

freaky

2019-01-31, 22:27
Mięśnie kurczą się wzdłuż włókien, skracając ich długość po przepływie impulsów nerwowych i zdecydowanie z mniejszą częstotliwością. Po obróceniu nie widać, aby zmieniał się kształt mięśnia. więc myślę, że to efekt przepływu płynów spowodowany uciskiem. Jeśli już, to zbliżony efekt mógłby wywołać prąd stały, jak chociażby galwanizacja.

bradley_orion

2019-01-31, 22:28
To jakiś wałek. Taka elektrostymulacja spowodowałaby takie same skurcze u osoby trzymającej to mięso.

Adam.Gniezno

2019-01-31, 23:34
wołowine soli się na koniec smażenia

wu...........py

2019-01-31, 23:41
sadol bawi i uczy ;D

skfarovski

2019-01-31, 23:44
freaky, możesz tylko rozwinąć kwestię uciskania i płynów? Z resztą posta się zgadzam, trzeba tylko pamiętać że możemy mieć do czynienia z osobliwą formą skurczy.

bradley_orion, w linku od @Presty jest opisany obwód takiej instalacji, wynika z niego że nie musi mieć ona inwazyjnego wpływu na tkankę pracownika.

Rafer

2019-02-01, 01:31
Adam.Gniezno napisał/a:

wołowine soli się na koniec smażenia



BZDETA do sześcianu.

htp

2019-02-01, 10:50
barni123pl napisał/a:

to ta wolowina z tej afery tvn


Czyli to afera TVN, nie zakładów mięsnych? Niby racja, bez tych podłych dziennikarzy, znieważających Polaków i patriotów, dalej by zarabiali kasę. A człowiek nie świnia, wszystko zje i się jeszcze ucieszy, że tanio.


Aleo

2019-02-01, 17:16
@Rafer nie bzdeta tylko wszystko się soli na koniec

Schiroh

2019-02-01, 18:07
Pieczarki soli się na początku smażenia. Szach i mat.