"Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na milion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na milion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć." T. Pratchett______________
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem.Kogo sobie wybrali, tego maja. Ich miasto, ich rządy. Chcieli być nowocześni, no to są. Jak jest pedałoparada i całe centrum zblokowane, to w mediach cisza. Prowincja jest już dobrze rozwinięta i znajomi mają masę roboty w pobliżu domu. Warszawa to już nie jest jedyny pracodawca, bo za kilka stów mniej, ale bez dojazdu i korków każdy znajdzie coś w okolicy. Jest głód pracownika, ale nie bardzo wawa ma go czym przyciągnąć. Korpo i centrale nie są dla Polaków, albo są dla swoich. Można dziś żyć spokojnie bez łaski korpo i oby jak najdłużej tak było. Nie muszę mieć apartamentu 34m2 w kredycie na 30 lat, nie muszę mieć nowego samochodu w kredycie. Mogę jeździć szrotem 10-20 lat i żaden sąsiad mnie z tego powodu nie wyśmieje. Zamiast jakiegoś wycierucha, ruchadła i psa stać mnie, żeby mieć żonę i dzieci. Mieszkać w Warszawie też się nie da i nikogo na to nie stać. Niby stolica, ale mentalnie już całkowicie obca Polsce i Polakom. Znajomi co za młodu wyemigrowali tam wracają na emeryturze do swoich chatek na wsiach, bo za emeryturę tam nie przeżyje.