18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Eksperyment

1.Michal • 2017-02-24, 12:44
Lanie wodą płonącego oleju


Daedra

2017-02-24, 12:54
Ale o co chodzi? :D

nowynick

2017-02-24, 13:25
Daedra napisał/a:

Ale o co chodzi? :D



Tak w skrócie:
"Rozgrzany w całej swej objętości olej (ponad 300 stopni C) stanowi ogromne zagrożenie dla osoby próbującej zgasić go wodą. Podanie zwartego strumienia wody do lżejszego od niej oleju powoduje jej zatonięcie, natychmiastowe podgrzanie, odparowanie i wyrzut płonącego oleju. Ponieważ olej ma w całej objętości temperaturę równą lub wyższą od temperatury samozapłonu, zapalał będzie się przy każdym kontakcie z powietrzem. Spalanie przestrzenne w całej objętości skutkuje powstaniem kuli ognia ogarniającej płomieniami całe pomieszczenie, a u osoby znajdującej się w pobliżu – poważne obrażenia. Tego typu pożary należą do grupy F."

S.T.U_Cummins

2017-02-24, 14:48
Jeśli nie chcesz stracić swej urody, wlewaj zawsze kwas do wody.

Guz-00

2017-02-24, 19:04
Kurde uśmiałem się PIWO!

exfon

2017-02-24, 19:09
te emocje pod koniec :D

killua

2017-02-24, 20:12
no k***a niech rzuci kamień kto nie podpalił kiedyś domu robiąc frytki wrzucając mokre ziemniaczki z wodą do gorącego oleju :D Burn , burn burn the ring of fire :) w sekunde pomalowałem caly sufit w kuchni. mi się w sumie nic nie stało poza spalonymi wlosami z przodu .;;

Heniut86

2017-02-24, 20:31
Szto za gawno! :D

dynkss

2017-02-24, 21:10
Ten strzał miał być epicki a wyszło jak zwykle czyli ch*jowo :)

C.Z.E.S.I.E.K

2017-02-25, 04:12
killua napisał/a:

no k***a niech rzuci kamień kto nie podpalił kiedyś domu robiąc frytki wrzucając mokre ziemniaczki z wodą do gorącego oleju


Warto zapamiętać jak sobie z płonącym olejem radzić. Nigdy, ale to przenigdy nie zasypuj płonącego oleju solą ani tym bardziej piaskiem. Lepiej użyj cukru, który momentalnie skarmelizuje i na pewno nie zacznie chlapać, przywierając i dotkliwie parząc na przykład twarz. Jeśli nie masz cukru użyj mąki i nie bój się, że rozsypana mąka rozproszona w powietrzu ma tendencje do wybuchania. :mrgreen:

Miacholl

2017-02-25, 11:00
@czesiek99 k***a co ty pieprzysz. Przykryć patelnię pokrywką, blachą z piekarnika, a bardziej świadomi (mają go w domu) kocem ppoż, a nie sypać czymś takim.

C.Z.E.S.I.E.K

2017-02-25, 17:12
Miacholl napisał/a:

@czesiek99 k***a co ty pieprzysz. Przykryć patelnię pokrywką, blachą z piekarnika, a bardziej świadomi (mają go w domu) kocem ppoż, a nie sypać czymś takim.