18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
topic

Najbardziej obrzydliwe dania i napoje świata

Chupacabra • 2012-10-02, 16:47
Dobre jedzenie to jedna z największych przyjemności. Przed wami 23 mniej lub bardziej obrzydliwych potraw oraz napoi z całego świata. Zaczynamy!

1. Cheeseburger z konserwy – Niemcy

U naszych zachodnich sąsiadów można było zjeść ciekawy specjał – cheeseburgera z puszki. Niemcy zamknęli popularne amerykańskie danie w konserwie i serwowali jako przysmak dla turystów. Taką puszkę wkładało się do gotującej się wody na kilka minut. Danie jednak szybko zniknęło z rynku. Jak obrzydliwe było pozostaje nam teraz tylko sobie wyobrazić.



2.Mięso szczura – południowa Azja
W Kambodży to najtańsze mięso, dlatego cieszy się tam ogromną popularnością. Ale do przyrządzania potraw wykorzystuje się je także w Tajlandii, Wietnamie i Indiach.
Wyspecjalizowani łowcy łapią szczury w specjalne pułapki, zabijają, obdzierają ze skóry i suszą na słońcu. Tak przygotowane szczurze mięso sprzedają na lokalnym targowisku. Co ciekawe zachowuje się też łeb szczura, bo posiekany w cienkie plasterki jest smażony w głębokim tłuszczu. Ot, taki azjatycki fast food.




3.Jajniki kurczaka – Japonia

Bary Yakitori słyną z ptaków w przeróżnych postaciach. W ich kuchni wykorzystuje się praktycznie wszystko oprócz piór i dziobu. Szaszłyki z dodatkiem chrupiącej skórki są pyszne. Amatorów znajdą także grillowane drobiowe serca. Jednak czy jajniki kurcząt cieszą się popularnością, ciężko powiedzieć.



4.Zupa z grzyba rosnącego w gąsienicy - Chiny

W Chinach spotkać można ciekawy gatunek grzyba, który wrasta w żywe gąsienice, aż w końcu uśmierca je i mumifikuje. O ile zwykle grzyb przyjmowany jest w suszonej formie, to zdarza się również, że robi się z niego zupę i podaje razem z gąsienicą.




5.Oko Tuńczyka - Chiny/Japonia

Kolejne azjatyckie danie. Oczy tuńczyka największą popularnością cieszą się w Japonii i w Chinach. Podobno smakują znacznie lepiej niż wyglądają.



6.Tarantule z Kambodży - Kambodża (wow :o )

Smażone pająki można zjeść w wielu azjatyckich krajach. Ich popularność zapoczątkował okres głodu, który zmusił mieszkańców Kambodży do szukania alternatywy dla zwykłego jedzenia. Pomimo tego, że początkowo stanowiły posiłek wyłącznie z braku innego wyboru, to aktualnie są uznawane za prawdziwy rarytas. Podobnie zresztą było z żabimi udkami i francuskimi żołnierzami.




7.Balut - Filipiny

Balut to na wpół rozwinięty kaczy lub kurzy płód, który jest gotowany w jajku i po lekkim posoleniu spożywany wprost z ulicznego straganu. W Kambodży, Laosie, Wietnamie, czy na Filipinach jest równie popularny jak u nas hottdogi lub hamburgery.



8.Węże i skorpiony w winie

Taki trunek cieszy się wielką popularnością głównie w krajach azjatyckich. Tamtejsze węże i skorpiony umieszczane są w butelkach z winem ryżowym. Po kilku miesiącach fermentacji, jad zostaje zneutralizowany, a wino nadaje się do spożycia.



9.Serce kobry - Wietnam


Jeżeli wybieracie się do Wietnamu, to pewnie będziecie mieli okazję spróbować tego smakołyku. Serce kobry bywa podawane z jej krwią lub z winem ryżowym.



10.Zupa z ptasich gniazd - Chiny


Wyjątkowo ekskluzywny chiński przysmak. O jego randze decyduje kłopotliwy proces pozyskiwania składników, a o smaku ptasia ślina.



Reszta w komentach ;)

EdmundKemper

2012-10-02, 16:53
Dawaj resztę, bo się głodny zrobiłem.

Halman

2012-10-02, 16:54
zafrapował mnie numer 1. Jak z niezdrowej żywności zrobić jeszcze coś gorszego? Niemiec odpowie.

Chupacabra

2012-10-02, 16:57
11. Wino z mysich noworodków - Korea


W tym przypadku proces przygotowywania napoju walczy o miano najbardziej obrzydliwego z jego smakiem i wyglądem. Podobno wino smakuje jak benzyna. Jeżeli chodzi o przygotowywanie napoju, to jeszcze żywe mysie noworodki wrzucane są do butelek pełnych wina ryżowego i pozostawiane do sfermentowania.




12.Casu Marzu


Tradycyjny włoski przysmak, który największą popularnością cieszy się w Sardynii. Ser wypełniony jest larwami. Jeżeli są one żywe, oznacza to, że danie nadaje się do konsumpcji. W innym przypadku jest uznawane za trujące.



13.Kopi Luwak


Najdroższa i według niektórych osób najsmaczniejsza kawa na świecie. Pewnie wielu z Was o niej słyszało lub widziało opakowanie. Jeżeli jednak jesteście ciekawi jak wyglądają same nasiona wyjęte z odchodów łaskuna, to teraz możecie przekonać się o tym na własne oczy.



14.Preriowe ostrygi


Pod taką nazwą znane są bycze jądra w Kanadzie. Zwykle są smażone, panierowane i podawane razem z sosem wszędzie tam w Północnej Ameryce, gdzie popularna jest hodowla bydła.



15.Ryba Fugu


Nie wiem, czy można uznać ją za wyjątkowo obrzydliwą, ale na pewno nie jest to zwyczajna przekąska. Aby móc legalnie przygotowywać rybę Fugu, trzeba zdobyć specjalne uprawnienia. Wystarczy bowiem mały błąd kucharza, który nie usunie całego jadu i posiłek może okazać się naszym ostatnim.



16.Robale


Z wyjątkiem Północnej Ameryki i Europy insekty wcale nie są uznawane za danie obrzydliwe, czy nawet niecodzienne. W Azji np. trudno o bardziej popularną przekąskę. Owady bywają podawane zarówno jako przekąski jak i dania główne, czy desery. Więcej na ten temat przeczytacie w tym wpisie.



17.Zupa z nietoperza


Można ją zjeść między W Tajlandii, na wyspie Guam oraz w niektórych rejonach Chin. Zanim jednak zdecydujecie się na zjedzenie zupy z gotowanym nietoperzem, to pamiętajcie, że te latające ssaki roznoszą wiele niebezpiecznych chorób.



18.Escamoles


Małe, białe fasolki widoczne na fotografii, to jajka gigantycznych czarnych mrówek, które żyją w Meksyku. Jajka mają podobno maślany i lekko orzechowy posmak.



19.Mongolski boodog


Jak myślicie, co takiego robią mężczyźni uwiecznieni na powyższej fotografii? Odpowiedź brzmi: gotują kozę w kozie. Tak jest cała zawartość zwierzaka gotowana jest wewnątrz jego własnej skóry. W tym celu mieszkańcy Mongolii wykorzystują gorące kamienie.



20.Głowa owcy


Bywa podawana zarówno z mózgiem jak i bez, a zjeść ją możemy w krajach śródziemnomorskich oraz w Północnej Europie.



21.Penis wołu


Na Dalekim Wschodzie ośle penisy są gotowane na parze, smażone lub po prostu zjadane na surowo. W Europie suszony wołowy penis kojarzy się raczej z psią przekąską.


22.Kumys


Czyli napój alkoholowy przygotowany ze sfermentowanego kobylego mleka. Taki trunek jest mocniejszy od analogicznie przygotowanego krowiego mleka, ponieważ zawiera więcej cukru. Jeżeli macie ochotę spróbować Kumysu, to pamiętajcie, że ma silne właściwości przeczyszczające.


23.Ludzkie łożysko


To nie żart, najbardziej obrzydliwe danie zostawiłem na koniec. W wielu zakątkach świata ludzie wierzą, że danie przygotowane z łożyska pomaga w poradzeniu sobie z depresją poporodową i leczy komplikacje występujące podczas ciąży.


xts

2012-10-02, 17:08
trochę bzdur spowodowanych copy and paste

wpie**alanie łożyska wywodzi się z jakiejś pok***ionej mormońskiej regilii czy ki ch*j

prawie wszystkie rzeczy bez wniku bym zjadł i wypił bo muszą być na swój sposób zajebiste oprócz cheeseburgera made in poland prawdopodobnie na rynek zagraniczny

ciekawostka:

"Caterpillar fungus is the rarest, most expensive, and most celebrated herbal remedy in the world"

Chupacabra

2012-10-02, 17:25
xts, nie wnikałem skąd wywodzi się tradycja jadania łożysk ( choć masz rację ) ale w to, że ludzie nadal to jedzą.

xts

2012-10-02, 17:26
Chupacabra napisał/a:

xts, nie wnikałem skąd wywodzi się tradycja jadania łożysk ( choć masz rację ) ale w to, że ludzie nadal to jedzą.



w sumie niczego złego w tym nie ma, bo jest nadzwyczaj treściwe w wartości odżywcze

xts

2012-10-02, 17:37
we francji robi się ciekawe danie "język krowi zawinięty w skórę z głowy cielaka na parze"

jest spec w masarni od skalpowania lbów cielęcych

BongMan

2012-10-02, 17:52
Mam nadzieję, że każdego dnia przynajmniej jeden szwab się truje tym hamburgerem z puszki.

solteck

2012-10-02, 17:57
czego to się turyście nie wciśnie

Chupacabra

2012-10-02, 18:06
Janusz~, Widocznie mi umknęło. Ale trudno, płakać nie będę :)

@bsynt

2012-10-02, 18:08
Cytat:

Zupa z grzyba rosnącego w gąsienicy - Chiny


Na zdjęciu jest strzykwa.
Cytat:

Zupa z nietoperza[...]te latające ssaki roznoszą wiele niebezpiecznych chorób


Jada się owocożerne nietoperze, które nic nie przenoszą

sprzęgaj

2012-10-02, 18:28
Na liście zabrakło kebabu z mojego osiedla.

Gonzoitano

2012-10-02, 18:31
24. Kiełbasa z pomiędzy pośladków BongMana